AdSense Top

понеделник, 26 април 2010 г.

Сърбия, Белене и Чернобил

Днес се навършват 24 години от аварията в Чернобил.

Според БНР, Сърбия, в лицето на сръбския премиер, е изразила интерес да участва в строежа на Белене. Това е заявил Мирко Цветкович при срещата му с Борисов.

Даже пуснаха аудио репортаж от интервюто. Това, което УСЛУЖЛИВО НЕ ПРЕВЕДЕ Николай Кръстев, кореспондентът на БНР в Белград, е казаното от Цветкович, че "в Сърбия има мораториум върху строежа на атомни централи, но това не обхваща съседни страни", с което извини интереса на страната му към Белене.

Тоест, сърбите, като по-големи тарикати от нас, няма да строят АЕЦ-ове, но нямат и нищо против да се облажат за сметка на по-глупавите си съседи...

7 коментара:

 1. На мен ми се струва, че те са глуповите, щом са приели подобен мораториум. Но "сръбски инвестиции в България" звучи доста забавно :)

  ОтговорИзтриване
 2. Доста дискусионно е, Стан-е... :-)

  ОтговорИзтриване
 3. Асене, а това което ти УДОБНО ПРЕМЪЛЧАВАШ, е другите подробности по мораториума.
  Мораториумът е до 2015, и сърбинът е казал че вече се обезсмеслял, кслед като други страни наоколо се канят да стоят АЕЦ.
  Намерения за АЕЦ имат Хърватия и дори Албания.
  Не стана ясно как точно са го приели като закон - с възможност за предсрочна отмяна или не.
  Но така или иначе, нашият проект е в ход, напреднал е, поне 5 години сме напред от етапа идея за строеж.
  И естествено че ще искат да се включат в тоя проект който има възможност за най-скорошно завършване.
  Освен това ние имаме специалисти и съответно опит в експлоатация на АЕЦ, а за коя да е държава, първата АЕЦ излиза най-скъпо, заради добавените разходи по обучение на обслужващ персонал, което става с помощ отвън задължително, и устроуство на свързаните с АЕЦ администрации.
  А и Македония също има интерес да се включи с дял в Белене.

  ОтговорИзтриване
 4. Пиша каквото съм чул по радиото. Дословно. Нищо не преиначавам. Факт е, че НИКОЙ не коментира, че братска Сърбия ИМА мораториум...

  Ето и един интересен материал по темата:

  http://www.euinside.eu/bg/news/serbia-boyko-borissov-visit

  ОтговорИзтриване
 5. Интересен текст. Излиза, че Сърбия ще е руският троянски кон в България :)

  Иначе не разбирам защо вчера цял ден се правеха "тънки" аналогии и намеци с Чернобил, ми направо да си го бяха казали в прав текст. За мен това си е манипулативна генерализация и злоупотреба с историята и една трагедия.

  ОтговорИзтриване
 6. То не беше въпрос, по-скоро коментар на това, което ме издразни вчера. Двете важни събития - срещата в София за Белене и тази в Сърбия между премиерите - бяха многократно отбелязвани на фона на годишнината от Чернобил. За мен това си е внушение, че едва ли не ядрената енергетика е Опасно Зло и каквото и там да правим, не бива да забравяме какво причинява на човечеството. Просто не ми харесва тази връзка.

  ОтговорИзтриване