AdSense Top

четвъртък, 29 юли 2010 г.

Кон за кокошка, или още нещо за сделката с градинката при Руската църква и халите...

Всички побързаха да похвалят решение на Столичен общински съвет, с което СОС на практика замени терена на градинката до Руската църква срещу дяловете на общината в "Централни хали".

Какво знаем до този момент?
  1. Столична община купува парцел при Руската църква
  2. Столична община продава дяловете си в смесеното АД "Централни хали"
Всички са доволни. Двете фирми, "Ащром Лимитид" и "Абротея Интернешънъл" (с един собственик), съответно, продават много изгодно имот в центъра на София, предназначен за озеленяване, с предстояща процедура по отчуждаване, и купуват дяловете (25%) на общината в "Централни Хали" АД. След сделката, предполага се, че Столична община е спечелила 449 хиляди лева... 

Идеално, нали?

Решението е подкрепено от ГЕРБ и ДСБ. Против са БСП, СДС, "Атака" и НДСВ.

Какво следва?

С това решение Столична община се лишава от сграда площ 4014 кв. м. и прилежащо дворно място от 7015 кв. м. Около 1/3 от терена е със статут на терен за озеленяване, обозначен в действащия Общ устройствен план с индекс "Тго". Тоест, задължителна публична общинска собственост.

Това на практика означава, че отношенията между Столична община и "Ащром Лимитид" не са окончателно уредени, защото общината тепърва ще трябва да проведе процедура за промяна на Подробния устройствен план и отчуждаване на терена. Преведено на български, да си купи това, което току що предостъпи...

Като добавим и хонорара на юриста, представлявал Столична община пред съда до сега никак не е ясно колко точно ще струва на софиянци това решение.

Интересното тепърва предстои, скъпи съграждани...

Няма коментари:

Публикуване на коментар